Româna s-a împrumutat în 2020 și în 2021 în mod excesiv, este vorba de mai mult de 50 de miliarde de euro. Banii au fost luați de guvernările liberale.
Cu toate acestea BNR nu prea s-a ales cu acești bani, ei s-au evaporat și nu știe nimeni pe unde sunt. Iohannis și Cîțu spun că ei se află în economie, noi nu credem acest lucru, căci nimeni nu îi vede.
Și rezervele în AUR nu sunt prea mare, ar trebui să deținem mai mult AUR. Aproape 5 miliarde de euro reprezintă valoarea celor peste 100 de tone de AUR pe care le deține BNR.
La 31 decembrie 2021, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 40 miliarde euro.
În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:
- Intrări de 5 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor (inclusiv prima tranșă acordată de Comisia Europeană în Planul Național de Redresare și Reziliență -PNRR- în sumă de 2 miliarde de euro) ; alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
- Ieşiri de 4 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5 miliarde de euro.
România mai are niște AUR prin Rusia, dar spune Putin că s-au evaporat o dată cu revoluția bolșevică. Dacă ar fi să luăm în considerare valoarea actualizată cu rata medie de dezvoltate a lumii discutăm de aproape 200 de miliarde de euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2021 au fost de 46 de miliarde de euro, faţă de 44 miliarde de euro la 30 noiembrie 2021.
Plăţile scadente în luna ianuarie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 152 milioane euro.