Senatorul Dorinel Cosma a prezentat motivele care au stat la baza deciziei luată de partidul AUR de a se abține de la a vota propunerea legislativă privind stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu. Într-un comunicat de presă, Cosma a precizat că AUR nu susține niciun proiect de lege care vizează modificare mai multor articole din Codul Penal și dezaprobă modul în care se desfășoară procesul legislativ – în speță, organizarea unei ședințe a Comisiei juridice în paralelul cu plenul.
În context, senatorul Dorinel Cosma a mai spus că AUR nu este de acord cu ideea de prag valoric la abuzul în serviciu deoarece nici CCR și nici Comisia de la Veneția nu fac referire la valoarea economică sau financiară concretă a unui astfel de prag.
„Totuși, Ministerul Justiției a susținut un prag valoric de 9000 de lei, astfel că, în semn de protest față de obiceiurile din „era Dragnea” care persistă și azi în peisajul insalubru al politicii românești, am decis să ne abținem de la vot la L1/2023 care vizează modificarea mai multor articole din Codul Penal, printre care și articolul privind abuzul în serviciu.
Propunerea legislativă intrase pe ordinea de zi a plenului Senatului de ieri. Însă, în cadrul ședinței Comisiei juridice, care s-a desfășurat în același timp cu plenul (?!), majoritatea membrilor comisiei au solicitat, ex abrupto, introducerea unui amendament prin care pragul să fie majorat de la 9000 la 250.000 de lei.
Din cauza interpunerii mișelești (pe principiul „noaptea, ca hoții”) a ședinței de comisie peste Plenul care deja începuse, nimeni nu a știut de noul prag. Respectăm Curtea Constituțională a României, ca garant al respectării Legii fundamentale a statului, dar nu putem susține hoțiile celor pe care, în 2024, vrem să-i trimitem acasă!”, a declarat Dorinel Cosma.
Senatorul AUR a subliniat că propunerea legislativă nu va trece în această formă. În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților, care este for decizional, această chestiune va fi soluționată.