Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului în perioada 2004-2007, a fost votată, marți, de majoritatea parlamentarilor coaliției pentru încă un mandat de șase ani în Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
Sulfina Barbu, propunerea PNL, a concurat cu istoricul Marius Oprea, directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului, care a fost propunerea AUR.
Claudiu Târziu (AUR): Vom ataca la Curtea Constituțională acest vot vădit ilegal!
Reacția senatorului Claudiu Târziu nu a întârziat să apară. Într-o postare pe Facebook, președintele CNS AUR a anunțat că acest vot va fi contestat la Curtea Constituțională.
„Susținem profesioniști, nu sinecuriști! Istoricul și cercetătorul Marius Oprea a fost susținut de grupurile AUR din Senat și Camera Deputaților pentru a deveni membru în Colegiul CNSAS.
Un profesionist sincer preocupat de a scoate la lumină crimele comunismului și adevărul istoric, un român autentic, a fost respins astăzi de majoritatea parlamentară toxică și coruptă, fiind preferată o doamnă abonată la diverse funcții în statul român din epoca Băsescu încoace.
Nu numai că PNL și PSD au respins un profesionist și un anticomunist fără rest, dar au și încălcat flagrant legea potrivit căreia fiecare grup parlamentar trebuie să aibă reprezentanți în Colegiul CNSAS.
Încă o mîrșăvie a Sistemului ticăloșit!
Însă nu ne oprim aici: vom ataca la Curtea Constituțională acest vot vădit ilegal!”, a transmis, marți, senatorul Claudiu Târziu.
Istoricul Marius Oprea: Securitatea și anticorpii ei!
„Azi s-a votat în plenul reunit al Camerelor ca Sulfina Barbu să ocupe un loc în colegiul CNSAS. Am fost contracandidatul ei. Deși sînt autorul Legii în baza căreia funcționează și azi instituția (prin votarea OUG care a salvat-o de la dispariție, în urma deciziei Curții Constituționale de a suspenda „Legea Ticu”) și am un doctorat în istoria Securității. Dar nu vorbesc eu despre competențele mele. Nu sînt surpins – doar constat că parcă există un anume ”plan”, ca nu cumva să ajung în Colegiul CNSAS, adică într-un loc de decizie în privința deconspirării Securității. Așa cum a existat un asemenea plan, de a mă îndepărta de la Insitututul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-am creat. Și de unde am fost dat afară mai întîi de Băsescu în 2010, apoi, după un deceniu, de Iohannis, în 2020 (după o ”reîncadrare” temporară, ca simplu cercetător, veșnic ”detașat”, în 2012, la insistențele lui Crin Antonescu).
Ca un făcut, cum ajunge dreapta la putere, cum trebuie să mă descurc aproape de unul singur, cu „deșeurile biologice”, victimele comunismului. N-am visat la o sinecură, ci doar să-mi fac meseria, cu competență, pentru binele comun. De aceea am acceptat propunerea AUR, de a ocupa un loc în Colegiul CNSAS.
Nu pe liste parlamentare, nu într-o funcție în partid – al cărui membru NU sînt.
Am acceptat, pentru că, de cînd există CNSAS, el a fost singurul partid care mi-a propus să ocup un loc în Colegiul insituției menite să deconspire Securitatea. Securitate capabilă să își găsească întodeauna anticorpi, atunci cînd e amenințată.
În rest, comentarii ale unui fost consilier și apoi europarlamentar al președintelui-turnător, sau ale unui cercetător care ridiculizează fenomenul Pitești și predă la Academia SRI, mă lasă rece.
Fac parte din film”, a reacționat, pe Facebook, istoricul Marius Oprea.