Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea critică statul român pentru acumularea unor datorii ce depășesc 8 miliarde de lei față de furnizorii de energie. Potrivit acestuia, aceste sume reflectă doar partea vizibilă a unei probleme mult mai mari, generate de o strategie defectuoasă de compensare a facturilor. Piperea susține că această politică a permis companiilor din sectorul energetic să stabilească prețuri arbitrare, fără o fundamentare economică reală, afectând atât consumatorii, cât și finanțele publice.
Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea atrage atenția asupra unei datorii de peste 8 miliarde de lei pe care statul român o are față de companiile din sectorul energetic. În opinia sa, această situație este rezultatul unui sistem greșit de compensare a facturilor, care a încurajat abuzurile din partea furnizorilor și a dus la o povară semnificativă asupra bugetului public.
„Statul român are datorii de 8 miliarde de lei la furnizorii de energie, din cauza modului greşit în care a fost conceput sistemul de compensare a facturilor la energie. Reamintesc că e vorba de compensare, iar nu de plafonare. Compensarea a permis furnizorilor să stabilească preţuri discreţionare, fără legătură cu piaţa şi cu legea cererii şi ofertei. Că furnizorii s-au jucat cu preţurile şi tarifele stau dovadă două ordine de încetare a practicilor comerciale înşelătoare (blocate de furnizori în procese la Curtea de Apel Bucureşti) din septembrie 2023, dispuse de ANPC. Exact asta era acuzaţia: jocul ilicit cu preţurile şi tarifele, practicat de doi mari furnizori de energie”, spune Piperea într-un comunicat.
Acesta explică faptul că sistemul de compensare presupune ca diferența dintre prețul real și cel plătit de consumator să fie acoperită de stat, ceea ce a creat un context favorabil pentru stabilirea de tarife exagerate.
„O adevărată invitaţie ca furnizorul să stabilească discreţionar orice preţ vrea… Statul nu a plătit niciodată la timp aceste diferenţe dintre preţul discreţionar stabilit de furnizor şi preţul suportat de consumator, în timp tot adunând restanţe şi penalităţi. Soluţia ar fi fost, şi încă ar putea fi, plafonarea preţului pe o perioadă determinată, aşa cum permit legislaţia românească şi cea europeană. De asemenea, facturile de energie ale populaţiei ar fi trebuit să fie scutite de TVA, curăţate de accize şi dezinfectate de taxele prost-ecologiste (certificate verzi, contracte pentru diferenţă, fumărit)”, menţionează Piperea.
El mai lansează critici dure la adresa celor care au pus în aplicare acest mecanism și a celor care l-au susținut politic, considerând că atât decidenții, cât și electoratul au întreținut un sistem nociv.
„Nici decidenţii nu puteau să NU apeleze la “consultanţii” impuşi pe principiul uşii rotative, nici alegătorii partidului, cartel psdpnlusrudmr, nu puteau să NU fie captivi sistemului ostil care îi detestă şi îi chinuie, dar de care s-au îndrăgostit, pe motiv că îi salvează de plandemie, fierbere climatică şi ruşi.”
În opinia europarlamentarului AUR, România se confruntă în prezent cu două mari crize interdependente: creșterea accelerată a facturilor la energie, care amenință cu falimente și supra-îndatorare, și presiunea juridică din partea furnizorilor care cer în instanță plata datoriilor.
„Acum, Statul român s-a trezit cu două mari probleme, cu soluţii care se exclud. Facturile la energie au creşteri substanţiale, care vor aduce falimente şi supra-îndatorare. Statul trebuie să protejeze gospodăriile, căci are caracter democratic şi social. Furnizorii de energie au creanţe contra statului, pe care le vor cere în instanţe sau arbitraje, unde vor obţine titluri executorii pe sume mai mari decât duble, căci penalităţile curg, iar costurile legale sunt mari. Statul trebuie să îşi achite datoriile, ca să nu contamineze societatea cu necinste. De fapt, având în vedere modul patologic în care funcţionează economia în ultimii ani de domnie a “pro-europenilor”, Statul român are o a treia problemă, chiar mai mare decât primele două”, subliniază Gheorghe Piperea.
Piperea adaugă că România înregistrează de trei ani cel mai mare deficit comercial din Uniunea Europeană, cu un dezechilibru anual de 33 de miliarde de euro între importuri și exporturi. Țara noastră, afirmă el, importă de toate, de la alimente și apă până la energie scumpă, în timp ce exportă energie ieftină în Ucraina și Republica Moldova.
În plus, susține că o parte importantă din banii europeni atrași de România se întorc tot la marile companii din Vest, în special prin contracte de consultanță costisitoare.
„Importăm şi echipamente, materie primă, “consultanţă” pentru energie (de exemplu, plătim un contract de 3,5 miliarde dolari pentru că unii să ne spună, peste 8 ani, dacă e cazul sau nu să construim un reactor nuclear la Nuclearelectrica, Cernavodă). Aceste importuri sunt finanţate mai ales din fonduri europene. Practic, jumătate din puţinii bani luaţi de guvernele clepto&prostocrate ale României de la UE se întoarce la marile corporaţii UE de la care cumpărăm orice, dar mai ales, “consultanţă”, afirmă Piperea.
El avertizează că, în cazul în care Uniunea Europeană va decide să înghețe fondurile europene alocate României, efectele ar fi dezastruoase pentru economia națională.
„Dacă săptămâna viitoare vine sancţiunea cu îngheţarea fondurilor europene, e dezastru cu aceste plăţi către corporaţiile europene. Cam aşa stau lucrurile cu aceşti inteligenţi care ne salvează de ruşi, iadul termic şi Covid”, a precizat Gheorghe Piperea într-o postare pe Facebook.
În final, europarlamentarul susține că România se află deja în recesiune, cu o scădere economică de 2,5%, iar „creșterea” din ultimii ani ar fi fost susținută artificial prin împrumuturi masive, mascând o reală contracție economică.
„Apropo, România este deja în recesiune. Economia a scăzut cu 2,5%. De fapt, scade de vreo 4 ani, căci deficitul bugetar, mereu mai mare de 7%, a însemnat un singur lucru. Partidul, cartel, s-a împrumutat, pe spinarea noastră, ca să dea impresia că este creştere, când era de fapt scădere. A, şi tre’ să ne aşteptăm la inflaţie de 10% anul acesta”, a conchis eurodeputatul AUR.