Proiectul de lege privind minorităților naționale din Ucraina, care a fost aprobat în primă lectură de către Rada Supremă, conține formulări ambigue și generale, așa cum s-a mai întâmplat decursul multor decenii, avertizează prof. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române.
Într-un articol publicat de Agenția Bucpress, prof. Alexandrina Cernov explică că Ucraina a promis că îndeplinească anumite condiții de aderare la UE, printre care se găsește și proiectul de lege privind minoritățile naționale. Proiectul a fost aprobat de către Rada Supremă din Ucraina, iar acum urmează discuțiile.
„Prevederile introduse în Legea pentru minorități sunt pe lista cerințelor UE pentru aderare. În Nota explicativă se menționează „că scopul Legii este de a desăvârși și a realiza drepturile și libertățile persoanelor care aparțin minorităților naționale” (nu și comunităților respective ceea ce are altă semnificațe și ridică multe semne de întrebare).
Se preconizează, printre altele „asigurarea autoidentității, folosirea limbii minorității (a comunităților), dreptul la învățământ, la participarea la viața politică, economică, la drepturile sociale și viața culturală” (informația, postată pe rețelele de socializare îi aparține lui Ivan Nosaliski, care este responsabil de corectitudinea ei).
Ca de obicei asistăm la formulări ambigue și generale care i-au afectat pe români în decursul multor decenii. De exemplu, ar trebuie să fie formulată clar, fără generalități confuze sintagma referitoare la limbă și învățământ: să nu fie scrisă prin virgulă „dreptul la folosirea limbii materne, la învățământ…” atenționând că virgula dă posibilitatea de a manevra pe viitor prin tot felul de „note și recomandări” ticluite de către autoritățile centrale și locale, mai mult sau mai puțin binevoitoare. Prin astfel de experiențe comunitatea românilor din Ucraina a mai trecut.
Sperăm că acest proiect de lege va lua în calcul și opinia reprezentanților minorităților naționale din Ucraina. Comunitatea românilor din Ucraina așteaptă și speră la o rezolvare pozitivă a demersurilor ei, care au fost înaintate în timp, dar rămase până astăzi fără rezolvare”, notează prof.Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române.
Reamintim că, în luna august, Consiliul Național al Românilor din Ucraina, uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri și instituții de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a solicitat din nou autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în „limba moldovenească”, după cum a relatat RostOnline.
Știri pe același subiect: