Senatoarea Niculina Stelea (AUR) avertizează asupra modului în care coaliția de guvernare PSD – PNL – UDMR sfidează democrația fără rușine. Parlamentul a fost redus la rangul de notariat, unde majoritatea actelor normative sunt doar simple aprobări ale OUG-urilor emise de Guvern.
„Este deja o evidenţă sensibilă faptul că actualul establishment politic de la Bucureşti nu dă doi bani pe democraţie. Am văzut asta şi prin modul în care au fost organizate alegerile prezidenţiale din decembrie 2024, dar este clar şi din propensiunea guvernării prin Ordonanţe de Urgenţă. Numai în 2024, Marcel Ciolacu a emis 156 de OUG-uri, un record al ultimilor zece ani. Aşa se face că majoritatea actelor normative care sunt pe ordinea de zi a Parlamentului constau în legi de aprobare a Ordonanţelor de Urgenţă ale Guvernului. În felul acesta, PSD, PNL şi UDMR îşi bat joc de principiul separaţiei Puterilor în stat, Puterea Executivă (Guvernul) uzurpând şi atribuţiile Puterii Legislative (Parlamentul)”, atrage atenția senatoarea.
Parlament redus la notariat: PSD – PNL – UDMR distrug separația puterilor în stat
„Şi pentru că nu le ajunge această transformare a Parlamentului în cel mai mare notariat din România, unde deputaţii şi senatorii Puterii sunt instrumente docile de vot, Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan şi Hunor Kelemen au găsit trei metode noi de a scurtcircuita democraţia.
• Cea mai discutată dintre ele ţine de celebrele ordonanţe-trenuleţ, aşa cum au fost şi modificările fiscal – bugetare din decembrie 2024 care au pus pe butuci economia privată. Deşi Guvernul are dreptul să emită aceste OUG-uri doar în situaţii extreme şi doar într-o problematică anume, ei dau câte o ordonanţă care modifică zeci de legi. Ceea ce este împotriva spiritului Constituţiei.
• O altă schemă de şuntare a Parlamentului o reprezintă legile de aprobare a acestor OUG-uri pe care PSD, PNL şi UDMR le folosesc adesea pentru a modifica alte acte normative decât cele la care făcea referire iniţial ordonanţa. Cum ar veni, ei trebuie să se pronunţe pe tema pensiilor, dar modifică ceva şi în ceea ce priveşte îmbunătăţirile funciare.
• Poate cea mai rea metodă de suprimare a democraţiei parlamentare ţine însă de elaborarea unor acte normative de către instituţii ale statului care nu au acest atribut. Spre exemplu, suntem în situaţia în care Valeriu Zgonea, şeful ANCOM, recunoaşte cu seninătate că a elaborat un OUG asumat de Executiv. Pe de o parte, ANCOM nu are atribuții în elaborarea legilor. Pe de altă parte, instituţia este chemată să aplice prevederile legii prin care tot ea şi-a sporit atribuţiile. Adică o instituţie a statului român îşi dă o lege cu dedicaţie. Poate vă aduceţi aminte şi că la fel au încercat să facă şi serviciile secrete când s-a discutat celebrul pachet blocat acum privind „Legile securităţii naţionale”.
Evident că lipsa de respect faţă de Parlament se traduce, într-un final, şi într-o neîncredere în forul legislativ al României, cel care, conform Constituţiei, este organul reprezentantiv al poporului român. De altfel, pe zi ce trece, devine tot mai evident că acesta este şi unul dintre scopurile pe care PSD, PNL şi UDMR le-au avut de-a lungul timpului: să transforme Parlamentul în sac de box pe care să dea vina de fiecare dată când ceva merge prost.
De aceea, una dintre priorităţile AUR este tocmai reinstalarea democraţiei parlamentare în România. Asta înseamnă să oprim toate aceste scurtături prin care Puterea legislativă este înlocuită, dar şi să propunem oameni pricepuţi care să promoveze legi în folosul societăţii în urma unor dezbateri de idei şi principii”, propune senatoarea Niculina Stelea.