Europarlamentarul român Gheorghe Piperea, reprezentant al AUR în Parlamentul European, este inițiatorul unei moțiuni de cenzură istorice împotriva Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen. Este un gest de curaj politic, dar și de responsabilitate democratică, într-un context în care Europa pare că se îndepărtează de transparență, legalitate și voința cetățenilor.
Moțiunea are la bază scandalul „Pfizergate”
În centrul moțiunii stă refuzul Ursulei von der Leyen de a publica schimburile de mesaje private purtate cu CEO-ul Pfizer în timpul negocierii contractelor de vaccinare. Este vorba de miliarde de euro cheltuite din banii europenilor, fără consultare parlamentară, fără dezbatere, fără transparență. Tribunalul Uniunii Europene a stabilit că acele mesaje trebuie făcute publice. Ursula a refuzat.
Gheorghe Piperea nu a închis ochii. A acționat. Și a adunat peste 70 de semnături, cât era necesar pentru ca această moțiune să fie supusă la vot. Este o acțiune legală, legitimă și necesară. Este reacția corectă atunci când instituțiile europene se comportă ca niște bastioane opace, aflate deasupra cetățenilor.
Ursula von der Leyen sfidează Parlamentul European
Nu este singura abatere. Sub conducerea Ursulei, Comisia Europeană a început să ia decizii majore, de miliarde de euro, fără aprobarea Parlamentului European. S-a decis finanțarea unui program de reînarmare de peste 150 de miliarde de euro fără niciun mandat legislativ. A fost ocolit complet controlul democratic. Europa nu este un imperiu condus de o mână de comisari cu imunitate. Sau nu ar trebui să fie.
Aceasta nu mai este doar o problemă de comunicare, ci de regim politic. Când executivul scapă de sub controlul Parlamentului și refuză să răspundă cetățenilor, vorbim de un abuz de putere.
Piperea apără onoarea României în fața unui sistem corupt
Gheorghe Piperea face ceea ce nu au avut curajul să facă alți europarlamentari români: se ridică în picioare și spune NU abuzurilor de la Bruxelles. Este vocea celor care au fost reduși la tăcere, a celor care refuză dictatura birocratică deghizată în democrație.
România are nevoie de lideri care nu se tem să deranjeze, care pun interesele poporului mai presus de liniștea personală. Piperea a dovedit că nu se teme de nimeni, nici de Ursula, nici de rețelele care o susțin.
Moțiunea nu e doar un vot. E un act de revoltă democratică
Este foarte probabil ca moțiunea să nu adune numărul necesar de voturi pentru demiterea Comisiei. Dar moțiunea nu este despre matematică politică. Este despre principii. Despre adevăr. Despre răspundere.
Această moțiune forțează Comisia să dea explicații, să se apere, să iasă din turnul de fildeș. Forțează Parlamentul European să nu mai tacă. Iar cetățenii — români, germani, italieni, polonezi — au acum ocazia să afle cine îi apără și cine îi trădează.
Un pas mare pentru suveranitatea europeană
Inițiativa lui Piperea este începutul unei mișcări de trezire. Europenii nu mai acceptă decizii luate în spatele ușilor închise. Nu mai acceptă contracte secrete, interese ascunse și politicieni care mint frumos.
Ursula von der Leyen nu mai are legitimitatea morală de a conduce Uniunea Europeană. Moțiunea AUR, inițiată de Gheorghe Piperea, este o chemare la ordine, un act de igienă democratică. Și chiar dacă votul o va salva, istoria o va condamna.
Piperea, în schimb, rămâne cu fruntea sus. Ca un român demn, care a ales să lupte pentru adevăr.