Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea denunță jocurile politice din Parlamentul European care au dus la respingerea moțiunii de cenzură împotriva Comisiei Europene. Acesta acuză că Ursula von der Leyen a fost „salvată” prin promisiuni politice făcute în spatele ușilor închise și nu printr-un vot de încredere real. Piperea subliniază că moțiunea a avut meritul de a forța recunoașterea unor adevăruri incomode și de a proteja fondurile europene destinate coeziunii sociale.
Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, susține că ceea ce s-a întâmplat recent la Strasbourg nu a fost o reconfirmare a încrederii în Ursula von der Leyen, ci un „comerț cu voturi” menit să-i salveze poziția. Într-o declarație fermă, acesta acuză lipsa de transparență și compromisurile făcute în spatele scenei:
„Astăzi, la Strasbourg, în plenara Parlamentului European, s-a votat moțiunea de cenzură contra Comisiei Europene. În mod cu totul democratic și politicos, doamna von der Leyen a lipsit de la vot. Previzibil, moțiunea nu a trecut, dar sunt niște concluzii de tras.”
Piperea susține că Ursula a obținut sprijinul socialiștilor în schimbul unei promisiuni controversate:
„S&D a votat majoritar contra moțiunii, motivul fiind promisiunea făcută de Ursula că nu va lua bani din Fondul Social European pentru a fi alocați cheltuielilor cu înarmarea. Este o promisiune contrară proiectului de buget multianual al UE, care, la presiunea popularilor (EPP) și a progresiștilor (Renew), prevede deja această realocare.”
Mai mult, Piperea evidențiază lipsa de mobilizare din propriul partid al Ursulei și opoziția tăcută exprimată prin absențe:
„Doar 553 de eurodeputați au fost prezenți, dintr-un total de 720. Cei mai mulți absenți au fost de la EPP, partidul Ursulei. Această absență masivă (167 de eurodeputați) este un fel de moțiune de cenzură ascunsă într-o moțiune de cenzură oficială.”
În opinia sa, moțiunea a fost totuși un succes politic indirect, reușind să scoată la lumină compromisurile și interesele din culisele Bruxelles-ului:
„Voturile primite de la S&D sunt cumpărate, practic, cu promisiunea de a nu se atinge de Fondul Social European, 400 mld. euro. Popularii și Renew voiau o mare parte din acești bani ai săracilor pentru înarmare. Nu cred că va fi ușor deloc pentru Ursula să împace și capra, și varza.”
Piperea merge mai departe și critică eurodeputații români care au susținut Comisia, în loc să folosească momentul pentru a apăra interesele naționale:
„Moțiunea a fost o șansă pentru toți europarlamentarii de a stoarce promisiuni și favoruri de la Ursula, care era la ananghie. Singurii care nu au profitat de această șansă pe care le-am pus-o pe tavă au fost eurodeputații „români” din partidul-cartel psdpnleusrudmr. Halal patrioți…”
El atrage atenția că această aparentă victorie a Ursulei este, de fapt, una fragilă și periculoasă pentru viitorul Uniunii:
„Victoria Ursulei a fost o victorie tristă. Încă o ‘victorie’ ca asta și va fi fost pierdută…”
În încheiere, Piperea reafirmă că AUR va continua să apere fondurile europene destinate coeziunii sociale și va lupta împotriva oricărei tentative de a le direcționa spre interesele industriei de armament:
„Dacă Ursula se va ține de cuvânt (ceea ce nici eu, nici S&D nu credem), va fi fost și o victorie de-ale mele, o victorie pentru noi, pentru că nu se vor mai tăia bani din fondurile de coeziune destinați României pentru a fi aruncați pe armament.”