Italia a făcut amnistie fiscală acum vreo 10 ani și la acel moment peste 95 de miliarde de euro au fost băgați în conturile din Țară.
Fiecare deponent a fost nevoit să plătească aproximativ 7% din suma depusă, fără a mai fi obligat să răspundă penal sau fiscal pentru sumele descoperite.
Banii proveneau din activități ilicite iar valoarea era așa de ridicată că începuseră să devină o problemă economică importantă.
La acest moment Italia avea un PIB de aproximativ 1,6 mii de miliarde de euro. Astăzi România are un PIB de aproximativ 250 de miliarde de euro, adică de vreo 6 ori mai mic.
Cu toate acestea rata de furt, de devalizare a statului român, se poate presupune a fi de cel puțin două ori mai mare. Să nu uităm că hoția din România a fost mai mare decât cea din Italia.
Acest lucru înseamna că în România, prin analogie cu situația din Italia, ar putea ieși la suprafață aproximativ 40-50 de miliarde de euro.
Suma este una mare, banii provin din activități ilegale precum cele de corupție, trafic de persoane, trafic de droguri, alcool, țigări. Ca să spui că acești bani trebuie albiți trebuie să ai mult curaj, însă reprezintă o măsură care trebuie luată.
Vorbim deja de aproximativ 35% din datoria externă a țării.
Introducerea acestor bani în bănci ar duce la scăderea dobânzilor și ar furniza bani pentru investiții. Banii obținuți din amnistia fiscală au o valoarea mai mare chiar decât tot programul PNRR deoarece ei vin fără condiții.
Când Italia a făcut amnistie fiscală cozile la bănci erau uriașe.
Ideea adusă de AUR în spațiul public a fost aplicată de state mari din Europa și care au avut curajul să recunoască: acest blocaj financiar poate salva o economie națională.
În cadrul unei emisiuni la Realitatea TV George Simion a declarat că România are nevoie de amnistie fiscală. Liderul AUR a susținut că discuția este complicată, dar cine se opune face jocurile altor state și nu dorește ca banii să se regăsească în economia reală.
George Simion propune o taxare între 5% și 10%, similar cu impozitul pe dividende, iar banii să apară în conturi.
„Dacă banii ajung în conturi băncile îi pot folosi să finanțeze economia, firmele și persoanele fizice vor cumpăra bunuri din care și statul va lua 19%, adică TVA-ul. Așa vor fi bani mai mulți de investiții publice și creșterea pensiilor mici” a susținut George Simion.
Există mulți bani lichizi dar și mulți bani ascunși în conturi din paradisuri fiscale, acești bani trebuie aduși în România deoarece de aici au fost extrași.
Timp de 32 de ani banii au părăsit țara, nu prea au intrat. Avem peste 133 de miliarde de euro datorie publică, dar mai puțin de 33 de miliarde de euro în conturile băncilor comerciale. Se pune întrebarea firească: unde sunt banii?