AUR News
  • Atitudini
  • Declarații politice
  • Mass-Media
  • Contact
No Result
View All Result
  • Atitudini
  • Declarații politice
  • Mass-Media
  • Contact
No Result
View All Result
AUR News
No Result
View All Result

Imagini IMPRESIONANTE! Mii de credincioși au participat, vineri, la hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

24 iunie 2022
in Mass-Media
0
Suceava 4.jpg
21
SHARES
152
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Mii de credincioși au fost prezenți, vineri, 24 iunie, la hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează Arhiepiscopia Sucevei.

Credincioşi din mai multe părți ale ţării au venit la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava încă de miercuri, 22 iunie, pentru a participa la tradiționala procesiune „Calea sfinților”. Au ajuns, ca în fiecare an, și pelerinii din Maramureş care, după ce s-au închinat cu evlavie la sfintele moaşte, au rămas până în ziua hramului, cântând pricesne sub teii din curtea Catedralei. Racla cu moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou a fost așezată încă de miercuri, spre închinarea pelerinilor, într-un baldachin special pregătit și împodobit, în curtea așezământului monahal.

Șase ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie

Programul manifestărilor dedicate sărbătorii Aducerii Moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a debutat în ziua praznicului încă de la ora 6.00 cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și a Acatistului Ocrotitorului Sucevei. Apoi, soborul slujitor s-a îndreptat către scena amenajată în incinta Catedralei Arhiepiscopale, unde Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Din soborul arhieresc au mai făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu. La momentul împărtășirii clerului, Arhid. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat cele mai recente apariții ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înființată în anul 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

ÎPS Teofan: Viața noastră este o suită de nașteri și de morți, de răstigniri și de învieri

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a subliniat formele pe care poate îmbrăca mucenicia în zilele noastre, în legătură cu viața celor doi mari sfinți prăznuiți pe 24 iunie:

„Cinstim, astăzi, nașterea celui mai mare Proroc și mucenicia Sfântului Ioan cel Nou. Între aceaste două momente importante din viața omului se desfășoară întreaga existență a fiecărei ființe umane. O suită de nașteri și de morți este viața noastră. De nașteri, pentru că avem parte de noi începuturi, de noi străduințe, de noi orizonturi spre care se desfășoară viața noastră. Avem parte și de morți, pentru că sunt căderi, de înfrângeri, de ispite – dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, și de ridicări. Viața noastră este o suită de nașteri și de morți, de răstigniri și de învieri, de cer senin și de furtună, de umbre și de lumini. Toate acestea pot fi așezate sub egida muceniciei. Căci astăzi cinstim doi mucenici – și pe Sfântul Ioan Botezătorul, și pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Și cea mai alesă cinstire pe care Dumnezeu și sfinții Lui o așteaptă de la noi este încercarea înscrierii noastre spre starea de mucenicie. Lucru greu, dar absolut necesar și dătător de un puternic sprijin duhovnicesc, folos duhovnicesc. […]. Și pentru călugăr, și pentru cel din lume, mucenicia se arată în multe lucrări, căci toți suntem chemați să păzim credința cea adevărată, într-o lume cu atâtea ispite. Mucenicie este și ancorarea noastră în duhul nădejdii, când sunt atâtea chemări ca să ne așezăm nădejdea în multe alte lucruri. Mucenicie este și starea noastră de iubire de Dumnezeu și de oameni, căci inima noastră se duce adesea spre alte iubiri, decât iubirea cea jertfelnică pentru Dumenzeu și pentru oameni. Mucenicie este, în ziua de astăzi, și abstinența față de tehnologia digitală, când omul este acaparat de aceasta. De asemenea, lupta împotriva duhului lumii este, de asemenea, stare de mucenicie, căci Sfântul Paisie Aghioritul spunea că, în zilele noastre, este mai grea lupta împotriva duhului lumii, decât împotriva demonilor […]. Starea de mucenicie ne poate aduce un folos imens în viața noastră, ne apropie mai mult de Dumnezeu, de oameni și de Împărăția Cerurilor. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această sfântă sărbătoare, adresăm mulțumire aleasă Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, care a binevoit să ne poftească aici, la această sărbătoare, împreună cu frații preoți și cu dumneavoastră, ca împreună să aducem cinstire acestui mare sfânt al Bisericii noastre –  Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou continua, vineri, după-amiază la Cetatea de Scaun a Sucevei cu „Parastasul  Voievozilor”, o slujbă de pomenire a Domnilor Moldovei săvârșită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de protopopi, preoți și diaconi.

Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei

De şase secole, ocrotitor al Moldovei

După Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași (14 Octombrie), unul dintre sfinții cei mai cinstiți în Moldova este Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ale cărui moaște se află în țara noastră de peste 600 de ani.

Născut în secolul XIV, în Asia Mică, Sfântul Ioan vindea, împreună cu tatăl său, icoane și mătăsuri, pentru a cumpăra cele de care aveau nevoie. Într-unul dintre drumurile sale spre cetatea Alba, Sfântul l-a contrazis pe un catolic și acesta s-a răzbunat, spunându-i conducătorului tătar că Ioan dorește să se facă musulman. Pus în fața acestei situații, sfântul a refuzat să se lepede de Hristos, așa că după multe chinuri suferite a fost târât prin cetate, legat fiind de coada unui cal. Unul dintre cei care îl chinuiau i-au tăiat apoi capul cu sabia, lăsându-i trupul neîngropat. Trei îngeri însă au venit să îl tămâieze, iar Sfântul Ioan s-a arătat în vis unui preot, acesta luând sfintele moaște și așezându-le în biserica unde slujea.

Luate de Alexandru cel Bun, au fost aduse la Suceava și așezate în mitropolia de atunci, Biserica Mirăuților. Moaştele Sfântului Ioan cel Nou au stat și în Polonia timp de 97 de ani, într-un exil pricinuit de invazia armatelor poloneze în Moldova. Au fost aduse înapoi la Suceava în 1786, în ziua de sărbătoare a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie, când episcopul Dosoftei Herescu de la Rădăuţi le-a reaşezat în fosta Catedrală Mitropolitană cu hramul Sfântului Gheorghe.

***

Sărbătoarea cinstirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Amintim faptul că acestea au loc cu prilejul  împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Share8Tweet5Share2

Citiți și

5f491ab6 D19c 4bdf Bd41 Fdd886022d3a.jpeg
Mass-Media

Senatorul AUR Costache Chertif: „Eminescu ne-a lăsat o misiune: să nu ne lăsăm călcați în picioare”

15 iunie 2025
Img 8868.jpeg
Mass-Media

Senatorul AUR Costache Chertif: Mineriada din 1990 – o rană deschisă. Represiunea continuă în alte forme, în 2025

13 iunie 2025
Marius Lulea (AUR): „Atacurile orchestrate de Iohannis și Băsescu împotriva lui Georgescu trădează disperarea. Lasconi este doar o unealtă”
Mass-Media

Marius Lulea: Nicușor Dan ignoră voința a peste 5,3 milioane de români. Ne opunem creșterii taxelor

9 iunie 2025
Guvernul Romaniei Ciolacu.webp.webp
Mass-Media

În 2024, partidele s-au ospătat din banii românilor – Democrația pe bani publici: o farsă scumpă

9 iunie 2025
Marian Enache Ilie Bolojan Nicusor Dan Ccr.webp.webp
Mass-Media

Sondaj – Românii consideră că alegerile nu s-au desfășurat corect

9 iunie 2025
Hidroelectrica Scaled 1 Scaled.jpeg
Mass-Media

Scandalul Hidroelectrica: Românii plătesc de trei ori mai mult pe energia din apă. Unde se scurg banii?

7 iunie 2025
Load More
Next Post
1 Euro.jpg

Schema prin care statele lumii au rămas în mod irațional datoare către… băncile lor naționale – 4media.info

Activitatea AUR din Parlament

AURnews

Caravana Medicală AUR

Lulea Marius.jpg

Marius Lulea (AUR): Atunci când Călin Georgescu a folosit pentru prima dată cuvântul „patocrație”, a reușit, într-un singur termen, să exprime cu precizie întreaga realitate politică a României

5 iulie 2025

...

Deputat Aur Ramona Bruynseels 780x470.jpg.webp.webp

Ramona Ioana Bruynseels (AUR): Guvernul Bolojan – mai puțini bani pentru pensionari, dar prețuri și taxe mai mari

5 iulie 2025

...

Aur1.png

AUR apără sportul românesc! Partidul care spune NU rețelelor de interese și DA performanței!

4 iulie 2025

...

Lulea Marius.jpg

Marius Lulea (AUR): „Statul pedepsește antreprenorii în loc să-i sprijine”

4 iulie 2025

...

AUR News

© 2022 AURnews - Site-ul simpatizanților partidului AUR.

Navigare

  • Atitudini
  • Declarații politice
  • Mass-Media
  • Contact

Link tree

No Result
View All Result
  • Atitudini
  • Declarații politice
  • Mass-Media
  • Contact

© 2022 AURnews - Site-ul simpatizanților partidului AUR.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In