Așa cum vă spuneam în textul precedent publicat, am participat astăzi la Congresul Blocului Național Sindical, unde am răspuns, la final câtorva întrebări care mi-au fost aresate.
Vă las mai jos întrebările pe care le-am primit și răspunsurile pe care le-am acordat.
Întrebare: Cine credeți că este principalul vinovat pentru psihoza declarată de lovitura de curs și dacă veți ajunge președintele României, dacă veți desecretiza rapoarte care să arate eventualii autori?
Răspuns: Din informațiile pe care le am, au fost anumite companii care au pariat împotriva leului. Dumneavoastră sunteți mult mai în domeniu și puteți confirma această informație. Când voi avea acces la această informație, cu siguranță vă voi prezenta-o și dumneavoastră și publicului, pentru că a fost o mișcare electorală cât se poate de penibilă, românii nu mai pot fi influențați de astfel de chestiuni.
Dacă mă întrebați cine-i vinovat pentru deficitul bugetar uriaș, vă pot spune cert că este peste 9,3%, atunci cu siguranță o să arăt către cei care au fost la conducere, pentru că este cu siguranță responsabilitatea dumnealor.
Întrebare: Pomeneam mai devreme de ReArm EU. În contextul actual, fiecare stat membru al Unii Europene își face propriile evaluări privitoare la alocarea de resurse financiare pentru a fi investite în acest program generos. Chiar dacă suma vehiculată la nivel european este uriașă, discutăm cumulat de 800 de miliarde de euro, banii care sunt puși la dispoziția statelor membre, în marea lor majoritate sunt bani care sunt oferiți ca și împrumuturi. E adevărat, cu dobânzi ok. Însă o altă sursă de bani pe care Comisia Europeană o menționează, o reprezintă fondurile structurale pe care le are la dispoziție fiecare stat membru. În momentul de față s-a luat în discuție că o parte importantă de bani, nu știm câți, vor fi luați din banii alocați prin Fondul Social European, care merge către două programe esențiale pentru oameni în România de astăzi, și nu numai, în toată Europa. Mă refer la programul Educație și Ocupare, PEO, așa e numit, celălalt este un program în care trebuie să investim resurse financiare pentru reducerea sărăciei. Deci cele două programe vor fi văduvite. Până în momentul de față nu avem niciun fel de informație legată de câți bani vor fi reorientați în aceste programe și către ce. Ce programe asumate inițial vor fi amputate sau vom renunța definitiv la ele?
Întrebarea pe care o pun pe lunga expunere este în ce măsură veți determina noul guvern al României să transparentizeze acest demers? Pentru că e obligat și de regulamente europene, dar nu e prima oară când un guvern al României încalcă un regulament european care e obligatoriu și în ce măsură vă veți implica pe aceste alocări să fie, așa cum am spus, transparente, corecte și să iasă de sub presiunea grupurilor de interese care au tot lantul de decizie până la Cotroceni.
Răspuns: Domnule Costin, mulțumesc de întrebare. Chiar îmi notasem și abordarea subiectului ReArm, dar ați avut o expunere atât de complicată, detaliată cu toate crizele. Nu cred că aș mai putea găsi încă una, alta decât cele două falii geopolitice distincte pe care încearcă unii să le creeze în acest moment între Statele Unite și Uniunea Europeană.
Noi facem parte deja dintr-o arhitectură de securitate care se cheamă NATO. Și e foarte bine că facem parte din NATO și din Uniunea Europeană, dar nu trebuie să confundăm ce face Uniunea Europeană și ce face NATO.
Uniunea Europeană trebuie să se ocupe în continuare, să fie un spațiu economic comun la care să aibă acces toate cele 27 de membre. Și NATO trebuie să se ocupe mai departe de chestiuni legate de securitate.
Toate programele care n-au fost duse la bun sfârșit despre învățământ dual, despre mentorat, recalificare profesională, trebuie să continue pentru că de dimineață m-am văzut cu colegi de-ai dumneavoastră sindicaliști și cu patronate din zona minieră.
Odată erau un milion de locuri de muncă în această industrie, s-au închis minele, s-au alocat bani pentru fel de fel de programe, acum programul european în vogă, unde și-au făcut firme toate rudele politicienilor, se cheamă fondurile de tranziție justă și după aceea ce s-a întâmplat nu a avut loc o reconversie socială, ci au plecat românii noștri în diaspora.
Sunt efectiv sătul să merg din țară în țară și să dau peste foști mineri care acum lucrează la cules de sparanghel în Germania, de căpșuni în Spania și tocmai de aceea fondurile trebuie menținute în această direcție.
Avem alocat și suntem printre puținele țări care au alocat un buget corespunzător pentru înzestrarea armatei. Aceste bugete ar fi trebuit să meargă și către industria militară pentru a crea locuri de muncă bine plătite aici, în țara noastră.
Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru și rezultatul a fost că generalii responsabili de înzestrare a armatei și-au achiziționat niște mii de tablouri. Tocmai de aceea este nevoie și de președintele țării, care are atribuții directe în apărare, să gestioneze acest capitol și să fie transparent în a răspunde la întrebări, pentru că, să vă dau un element informativ, de când este domnul Nicușor dan la primăria Bucureștiului, nu a scăzut datoria primăriei, ci a crescut-o.
Întrebare: Ați menționat amândoi zona de apărare și industria de apărare. Eu aș prefera să văd sau aștept de la dumneavoastră soluții. Nu despre cum a fost înainte, ci despre cum va fi pe viitor. Întrebarea mea concretă e următoare. Comisia Europeană a lansat de curând instrumentul SAFE. Security Action for Europe. În calitatea voastră de viitor potențial președinte al României, cum veți utiliza acest instrument pentru a consolida industria națională de apărare? În caz că nu știați, șantierul Mangalia în momentul de față este în insolvență, Romaero este în insolvență, industria noastră auto suferă, oamenii rămân fără locuri de muncă. În tot acest context, n-aș vrea să mai aud de general, aș vrea să aud lucruri concrete, oamenii din sală vor lucruri concrete. Lucruri concrete vis-a-vis de industria noastră de contrucții nave, despre agricultura din România, despre industria noastră auto, și așa mai departe. SAFE este în acest moment, sau are o sinergie, manifestă o sinergie importantă cu CSAT-ul. În calitatea voastră de viitor președinte, concret, 1, 2, 3, ce veți face?
Răspuns: Toate fondurile europene care trebuie accesate vor fi accesate pentru că l-am văzut pe înaintașul domnului Nicușor Dan, pe Klaus Werner Iohannis, că și-a făcut campanie și și-a securizat al doilea mandat, promițând fonduri din PNRR și vedeți că acele fonduri nu mai vin, chiar dacă avem o coaliție așa zis pro-europeană.
M-am întâlnit astăzi cu minerii din Gorj și din Valea Jiului și între ele este o uzină care poate produce pentru armatele din țările NATO, în standard de NATO, armament, uzina de la Sadu.
Avem la Ghimbav și putem în Brașov să producem ceea ce polonezii produc printr-un parteneriat cu Statele Unite. Avem la Cugir potențialul de a produce arme armament. Din păcate, de asta am menționat de respectivii generali, fondurile 5 miliarde, domnul Costin? 5 miliarde pentru echipamente din Statele Unite fără nicio contribuție locală.
Președintele are atribuții în acest domeniu, locuri de muncă bine plătite la Tohan, la Sadu, la Ghimbav, la Cugir și în toate locurile unde încă există, din fericire, încă există infrastructura pentru industria noastră de apărare. Aceasta este soluția.
Întrebare: Cum credeți că veți putea împinge mai mult de la spate pe cei care gestionează cel puțin în executiv proiecte mari de infrastructură, și aici nu mă refer doar la infrastructura rutieră. Unul din elementele care sunt cuprinse în ReArm EU vizează creșterea gradului de mobilitate. Aici discutăm și de cale ferată, care cel puțin pentru transportul de marfă e undeva pe la începutul secolului trecut, ca viteză medie de deplasare, sunt foarte multe lucruri care trenează. Credem că e nevoie de pus biciul pe cei care gestionează aceste resurse în sensul în care trebuie să-i puneți la treabă.
Cum vedeți o implicare a viitorului președinte al României mai mult în acest tip de demers, pentru că stăm cu banii necheltuiți?
Răspuns: Tocmai am avut o întâlnire cu domnul Cătălin Urtoi, unul dintre oamenii care militează de foarte mult timp viață de om pentru realizarea autostrăzii A8. Sunt întârzieri, în special la sectorul Leţcani-Ungheni, însă Asociația Hai Că se Poate, care cuprinde toate dezideratele românilor sănătoși la cap, care au niște deziderate de bun simț, să meargă și ei pe o autostradă, mi-a dat garanția ca având patronajul viitorului președinte și implicând această chestiune la fel ca și securitatea energetică în Consiliul Suprem de Apărare al Țării, până în 2030, maxim 2032, cu întârzierile de rigoare, vom reuși să avem autostrăzile principale prevăzute, care trebuiau prin guvernările care l-au susținut, inclusiv pe domnul Nicușor Dan la primăria Bucureștiului să fie finalizate deja.
La transport feroviar, cheia este sancționarea celor care au lucrări publice în derulare și au ajuns deja la a patra întârziere, două firme din Italia, una din Franța, fără să fie sancționate. Este nevoie la nivel de țară, să ne concentrăm pe un nod de transporturi în zona de sud a Bucureștiului. Planul există, inclusiv cu continuarea proiectului de transport fluvial Adunați-Dunăre, în jurul localității Adunați cu un aeroport de marfă și cu asigurarea infrastructurii rutiere necesare.
Asta au făcut polonezii, au transformat portul Gdańsk din Polonia în poarta prin care au venit multe mărfuri din afara Uniunii Europene și au încasat taxe, deci bani la bugetul de stat. Polonezii au făcut, și turcii au făcut un aeroport și au o companie națională aviatică reprezentativă.
Trebuie să recăpătăm gloria de odinioară care nu aparține unui regim sau altuia, ci aparține nouă românilor. Acum exact 50 de ani, noi românii construiam Transfăgărășanul, eram capabili să facem lucrări de infrastructură mărețe. Acum trebuie să închidem Valea Oltului pentru un drum tehnologic timp de o lună. Putem, dar nu cu aceiași oameni care ne-au condus până acum.
Distribuie articolul pe Social Media
Recomandări pentru tine:
- Sună-ți mama! Spune-i că ți-e dor! România te așteaptă! Și ea la fel! VIDEO
- A spune adevărul nu e trădare, e datorie!
- Retrageți-i urgent pe Muraru și Ioanid, e inadmisibil ca doi ambasadori în două țări strategice pentru noi să…
- Am nevoie de tineri aici, acasă, în țara lor! Noi toți avem nevoie de tine! | VIDEO
- România, exclusă din Visa Waiver – factura umilinței plătită de români pentru trădarea guvernanților | VIDEO